Pink Fluffy Unicorns Vraag Maar Raak Vrijdag: DC or not DC?

By Op veler verzoek lanceer ik hierbij “Pink Fluffy Unicorns Vraag Maar Raak Vrijdag”! Stel een vraag over een onderwerp dat te maken heeft met elektronica-ontwikkeling, en je kunt maandag het antwoord lezen.

Een vraag die ik de afgelopen tijd veel gesteld kreeg is: “Gaan we met de komst van elektrische auto’s en thuisaccu’s zoals de Tesla Powerwall over op DC in huis?”

De accucapaciteit van elektrische auto’s en thuisaccu’s is inderdaad op een niveau waarmee het haalbaar is om er een huishouden mee van elektriciteit te voorzien. De stap naar een DC net in huis (“DC microgrid”) ligt daarbij voor de hand. Dit omdat de omzetting van DC naar AC bij de accu en van AC naar DC in de verbruiker minder efficiënt is dan van DC bij de accu naar DC in de verbruiker. Toch denk ik dat een DC net in huis nog erg ver weg is. Ik betwijfel zelfs of het er ooit van komt.

De economische prikkel voor de Nederlandse consument is gericht op het aanschaffen van zonnepanelen. Zo kennen we de BTW-regeling en mogen we de opgewekte energie salderen. Pas als er een lager tarief voor het terug leveren van stroom wordt gehanteerd, ontstaat er een prikkel om zelf stroom op te slaan in een accu.

Het groeiende aantal zonnepanelen zorgt ervoor dat de netbeheerders op enig moment in de problemen komen door piekleveringen. Pas op dat moment zal de consument gestimuleerd moeten worden om zelf energie op te slaan.

Hoewel er onderzoek wordt gedaan naar een goede standaard voor DC in huis, is er nog geen standaard. Als de standaard er eenmaal zou zijn, moet deze ook internationaal gesteund worden. Tot die tijd zullen fabrikanten van apparatuur niet beginnen aan het ondersteunen van DC-voeding van hun apparaten.

De terugverdientijd voor DC in huis is op dit moment nog lang, rond de 40 jaar. De thuisaccu veroorzaakt ongeveer 75% van deze tijd, de aanpassing van de huisinstallatie naar DC de rest.

Naarmate de toepassing van thuisaccu’s zal stijgen, zullen ook de DC-/AC-converters zuiniger en goedkoper worden. De business case voor DC in huis wordt daarmee nog slechter.

Conclusies

  • Er is momenteel in Nederland geen financiële prikkel om een thuisaccu te hebben.

  • Het financiële voordeel van DC in huis weegt niet op tegen de benodigde investeringen door de consumenten en de elektronica-industrie.

  • Tot slot zal het voordeel van DC in huis eroderen door betere omvormers vanaf het moment dat mensen thuisaccu’s gaan gebruiken.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn