Hoe onze Altium Data Management Services u efficiency, kwaliteit en geld opleveren

Door een aantal partnerschappen kunnen we nu een scala aan diensten leveren die te maken hebben met gegevens die gebruikt en gegenereerd worden bij het gebruik van Altium producten. Wij noemen dat “Altium Data Management Services”, en het kan uw bedrijf flink wat efficiency, kwaliteit en geld opleveren. We leggen u graag uit hoe dat werkt.

We zien dat er bij veel bedrijven niet op de meest efficiënte manier met Altium Data Management omgegaan wordt. Vaak is er ooit gekozen voor een bepaalde strategie die op dat moment goed aansloot bij de behoeften van het bedrijf. Intussen is uw bedrijf misschien gegroeid, werken er andere mensen met Altium of laat u uw PCBA’s bij een andere EMS partij fabriceren. Ook heerst er vaak een spanningsveld tussen operationele en organisatorische doelen. Als het Altium Data Management in uw organisatie niet klopt, kunnen de kosten onbedoeld flink oplopen. Een paar voorbeelden:

PCB-technologie

Het is verleidelijk om bij het ontwerp van een PCB te kiezen voor een kleinere track/gap technologie, meer lagen en soms blind/buried vias. Het scheelt ontwerptijd en een ontwerp kan makkelijk binnen de gegeven afmetingen worden gerealiseerd. Helaas zit u daarna met PCB’s die minstens 50% duurder zijn dan gepland. Om dit te verhelpen, zult u de hele PCB lay-out opnieuw moeten doen op basis van een goedkopere PCB-technologie. Vervelend genoeg kosten beide keuzes u geld. Het zal van de productievolumes afhangen welke optie het goedkoopst is en hoelang de terugverdientijd is.

Kant-en-klare Altium Libraries

Kant-en-klare Altium Libraries van componentfabrikanten lijken u tijd en geld te besparen. Echter, door de verschillende stijlen in parameters en laagindelingen, blijkt bij het maken van de fabricagedata dat het moeilijk is om deze stijlen te combineren. Het verplaatsen van deze data, zodat ze wél te combineren zijn, is tijdrovend. Als u dit achterwege laat, worden assemblagetekeningen en stuklijsten incompleet of inconsequent. Uw EMS partij zal u vragen wat er precies bedoeld wordt en het aanpassen in hun systemen. Niet alleen ontstaat er zo bij uw EMS partij een nieuwe, onbeheerde versie van uw ontwerp, de rekening van uw EMS partij zal ook hoger uitvallen.

Fouten in stuklijsten

Door een fout in de stuklijst kunnen er verkeerde componenten worden ingekocht. Op het moment dat dit ontdekt wordt, heeft u meestal geen andere keuze dan de verkeerd bestelde componenten te houden en de juiste componenten opnieuw te bestellen. Onder tijdsdruk gebeurt dat meestal bij een distributeur die voorraad heeft en zeker niet goedkoper is dan de beoogde leverancier. Zo betaalt u voor dit onderdeel meer dan het dubbele en loopt de fabricage meerdere dagen vertraging op.

Fouten in schemasymbolen en/of footprints

Als blijkt dat de footprint van een component niet klopt, is er een aanpassing nodig. Op het moment dat deze fout ontdekt wordt, wordt uw ontwerp meestal al geassembleerd in de Pick & Place machine. U kunt niet veel anders kiezen dan doorgaan zonder de betreffende component te plaatsen. Dit component moet dan later met een handmatige aanpassing geplaatst worden, uiteraard tegen hogere kosten een langere doorlooptijd. In het ergste geval is er een aanpassing van het PCB-ontwerp nodig.

Fouten in fabricagedata

Nog hogere kosten en langere doorlooptijd ontstaan wanneer componenten verkeerd zijn geplaatst vanwege een gebrek of fout in de fabricagedata. U komt hier pas aan het einde van het fabricageproces achter, of als u de PCBA aan het verifiëren bent. In dit geval moeten niet alleen de gefabriceerde PCBA’s aangepast worden, maar ook het ontwerp en de fabricagedata. Dit kost u zomaar een week werk, doorlooptijd en een extra rekening van uw EMS partij.

Altium Data Management als probleem

De problemen uit deze voorbeelden zijn ontstaan door te weinig aandacht te geven aan Altium Data Management. Ze hebben tot gevolg dat het ontwerpen van PCB’s langer duurt, de fabricagekosten hoger uitvallen en dat de fabricage langer duurt dan verwacht. Dat kan een paar honderd euro en een paar dagen zijn, het kan ook de hele fabricagekosten en een compleet PCB re design zijn. Het verlies in time-to-market is niet zo goed in geld uit te drukken. Wel is het duidelijk dat u in deze situatie meer kosten moet maken dan gepland, om vervolgens toch nog te laat te zijn. 

Juist bij bedrijven die groeien, wordt het probleem van niet optimaal Altium Data Management groter naarmate het langer bestaat. Dit wordt versneld door bijvoorbeeld het overstappen van één naar meerdere (externe) PCB-ontwerpers, of van libraries naar een Vault oplossing.

Altium Data Management als oplossing

Het nut van data zoals templates, componenten, design rule sets en output jobs moet niet onderschat worden. Deze data is bepalend voor de kwaliteit van de door u gemaakte ontwerpen, documentatie en fabricagegegevens, en daarmee voor de hoeveelheid extra kosten en doorlooptijd waarmee u geconfronteerd gaat worden. Naast de inhoud van deze data is de compatibiliteit met de gebruikte libraries of Vault cruciaal. Wij kunnen u helpen met het hele proces, vanaf het maken van componenten, templates, etc. tot en met het full-service hosten van uw Altium Vault. Wij zorgen ervoor dat de hele keten klopt, zodat u met een voorsprong kunt beginnen aan de fabricage van uw ontwerpen.

Of u nu al een tijdje Altium Designer gebruikt of graag wilt overstappen naar Altium Designer, wij kunnen u helpen met het installeren en inrichten van Altium Designer, Altium Vault, Component Libraries en/of Component Databases. Wij weten precies welke implementatie het beste aansluit bij de specifieke behoeften in uw bedrijf. Ook verzorgen wij het aansluiten van Altium op uw ERP- en PLM-systemen, zodat uw systemen onderling up-to-date blijven.

Conclusies

Om verschillende redenen wordt er vaak te weinig tijd besteed aan Altium Data Management in bedrijven. Dit leidt tot extra kosten en doorlooptijd die in de orde van grootte van het ontwerp en de fabricage zelf liggen. Door gebruik te maken van onze Altium Data Management Services kunt u hier afscheid van nemen.

We brengen graag voor u in kaart hoe wij uw bedrijf van dienst kunnen zijn en wat u kunt winnen met onze Altium Data Management Services. Bel ons op +31 6 5155 6819 of mail naar info@pinkfluffyunicorns.nl voor een afspraak.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn