Zijn we door corona wakker geschud of slapen we lekker verder?

Kiezen we nog steeds voor goedkoper of gaan we voor veiliger, beter en duurzamer?

Nauwelijks bekomen van de schrik om de uitbraak van het coronavirus in China, werden de eerste consequenties snel duidelijk. Naast de trieste cijfers van de dodelijke slachtoffers en de kans op besmetting voor andere landen, bleek het land meester in het nemen van drastische maatregelen. Veel werk uit China verschoof richting Europa. Omdat men daar de verhoogde vraag niet aankon, ontstond er vertraging in de productie van printplaten.

Nooit meer zo afhankelijk

Ook gingen hier in Nederland de eerste stemmen op, dat we ons veel te afhankelijk hebben gemaakt van landen als China en dat we dit nooit meer mogen laten gebeuren. Nu we een paar maanden verder zijn, het virus zich verspreid heeft over alle werelddelen, en we langzaam doordrongen raken van de effecten van het virus op onze economie, vraag ik me eerlijk gezegd af hoeveel daarvan overeind blijft. We hebben de mond vol van kwaliteit, betrouwbaarheid, veiligheid en traceerbaarheid. We hebben een broertje dood aan namaak en praten maar wat graag over duurzaamheid. Maar als puntje bij paaltje komt lijkt door de hele keten heen de laagste prijs vaak nog steeds het belangrijkst.

En precies om die prijs werken we in de hand dat we slechte kwaliteit en namaak krijgen. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen, en je krijgt uiteindelijk waar je voor betaalt, ook als je in China koopt. Die prijs, daar zit hem de kneep.

Schijnwelvaart

We doen het grotendeels zelf. We gaan zelf keer op keer voor goedkopere onderdelen en producten uit China, zelfs nu onze eigen economie ons keihard nodig heeft. Daarbij lijken we alle normen, die we zo hoog hebben staan, zomaar los te laten. We creëren op macro-economische schaal een bepaald soort schijnwelvaart in China, terwijl we zelf ook wel kunnen bedenken dat het niet anders kan dan dat de mensen daar uitgeknepen worden. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om uit te rekenen dat een televisie voorzien van alle laatste snufjes voor 500 euro eigenlijk niet kan en dat de allernieuwste gadgets niet geproduceerd kunnen worden tegen bodemprijzen.

Als het erop aankomt, kiezen we voor de laagste prijzen en daarmee het risico op niet betrouwbare producten. En dus vraag ik het me serieus af; zijn we nu echt wakker geschud door corona of toch niet?

Het kan namelijk ook anders; als je kiest voor kwaliteit en voor zekerheid van die kwaliteit. Wij gaan niet blindelings voor de laagste prijs. Niet voor, niet tijdens en niet na het coronavirus. We vinden het belangrijk dat we de kwaliteit van onze diensten en producten aan onze klanten kunnen garanderen. De laagste prijs past daar gewoon niet altijd bij. In ruil daarvoor krijg je producten die precies zo werken als de proto’s.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn