Lode B.V. is gespecialiseerd in het ontwikkelen van apparatuur voor het meten van inspanning. We hebben het hierbij over medisch gecertificeerde ergometers: duurzame kwaliteitsapparatuur die gebruikt wordt door topsporters en ingezet wordt bij revalidatietrajecten. Dit relatief kleine bedrijf heeft inmiddels een wereldwijde afzetmarkt waarbij vooral de Excalibur Sport het paradepaard is.
Voor Lode helpen wij met de ontwikkeling van de Pedal Force Meter (PFM) print. Deze toevoeging aan de bestaande ergometers zorgt ervoor dat ook het vermogen dat iemand levert tijdens de tests of oefeningen gemeten kan worden. Eerder werd alleen het remvermogen gemeten. Met deze PFM kan dus ook de kracht gemeten worden. Deze meting is veel sneller en geeft een duidelijker beeld.
De standaard in ergometrie
In dit traject werken we nauw samen met Jan Reinder Fransens, R&D manager bij Lode. Wanneer we hem vragen naar de producten van Lode is zijn enthousiasme voor de producten en zijn werk direct merkbaar. “Met name onze Excalibur is de standaard in ergometrie geworden. Er is eigenlijk geen betere verkrijgbaar. Daar zijn we trots op en werken we hard voor. Kwaliteit en duurzaamheid staan bij ons voorop. Dat geldt voor alle producten. Wij ontwikkelen degelijke apparaten met een minimale levensduur van 7 jaar”, vertelt Jan Reinder.
Een aantal jaar geleden hebben Lode en Pink Fluffy Unicorns (toen nog Doofenshmirtz Evil Inc.) ook samengewerkt. Voor het gekeurd krijgen van de User Interface Module (UIM) heeft Casper geholpen met het redesign van de print. “Met behulp van de kennis en expertise van Casper is het gelukt om de UIM met een goed resultaat door de EMC-keuring te krijgen. Vanaf het begin is hij open en eerlijk geweest in zijn communicatie. Daar hou ik van. Het zorgt voor een no-nonsense verhouding waarbij je altijd weet waar je aan toe bent. Onze eerste samenwerking ging niet zonder slag of stoot, maar het eindresultaat was precies wat we nodig hadden. En daar gaat het om. In ontwikkeling gaat nou eenmaal vrijwel nooit iets in één keer goed.”
Roerige jaren tussen de samenwerkingen in
De jaren tussen onze eerste en de huidige samenwerking zijn bij Lode roerig geweest als het gaat om het interne ontwikkelteam. Toen hun lead engineer met pensioen ging, bleek dat zijn opvolger Johannes ongeneeslijk ziek was. Het idee dat Johannes de nieuwe junior engineer, Sander, zou opleiden tot zijn opvolger was daarmee direct van tafel. Daarmee ontstond ook een gebrek aan kennis. “Na het overlijden van Johannes is Sander verdergegaan met de ontwikkeling van de PFM pcb. Dat heeft hij goed gedaan. Sander heeft het idee om weten te zetten in een werkende proto. Ondertussen miste hij wel de begeleiding van een senior engineer en heeft hij besloten om te solliciteren. Bij Pink Fluffy Unicorns nota bene.”
Inderdaad. De Sander waar over gesproken wordt is “onze” Sander. Omdat met het vertrek van Sander behoefte was aan externe ondersteuning voor de doorontwikkeling van een prototype naar een bruikbaar product, heeft Jan Reinder opnieuw contact met ons opgenomen.
“Natuurlijk was het handig dat Sander en zijn kennis over dit product bij Pink Fluffy Unicorns in huis zat. Maar ook als Sander ergens anders zijn nieuwe plek had gevonden, had ik Casper hiervoor gebeld. Onze werkwijzen passen goed bij elkaar. In het verleden heb ik ook met andere partijen samengewerkt, maar die bleken minder succesvol. De extra kennis en ervaring die Casper brengt is waardevol. En het feit dat hij nu direct met Sander kan werken aan onze PFM is zeker een plus. Bij problemen schakelen ze snel. Dat kost geld, maar dan is het daarna ook wel echt opgelost.”