Spring naar de hoofdinhoud
3 augustus 2018 Casper van Doorne

Luchtwegen en Kruipwegen

Het is duidelijk komkommertijd, want ik krijg weinig vragen voor Vraag-Maar-Raak-Vrijdag. Bij deze roep ik iedereen nog eens op om je prangende vragen rond de ontwikkeling van elektronica te stellen.

Ik kreeg vorige week de vraag:

“In elektrische normen wordt vaak gesproken over luchtwegen (clearance) en kruipwegen (creepage). Als je nou ruimte in overvloed hebt, kun je dan niet gewoon altijd de langste van de twee (doorgaans de kruipweg) aanhouden?”

Het korte antwoord is natuurlijk: ja.

Maar bij mij rijst de vraag: waarom zou je dit willen doen? Op het niveau van PCB-ontwerp ligt het antwoord voor de hand, omdat de belangrijkste EDA-programma’s geen kruipwegen kunnen uitrekenen, maar ze kunnen allemaal wel met luchtwegen overweg.

Binnen componenten zoals transformatoren, common-mode spoelen, etc. wordt er ook rekening gehouden met elektrische normen, en daar worden dus de lucht- en kruipwegen uit de norm gehanteerd. Als een component geadverteerd wordt met “voorbereid op”, betekent dit meestal dat je met het vergroten van de kruipweg in de PCB lay-out aan een strengere norm of beschermingsklasse kunt voldoen.

 

 

Het kan dus voorkomen dat je er toch niet onderuit komt om onderscheid te maken tussen luchtwegen en kruipwegen. Het wachten is op betaalbare EDA-software die kruipwegen kan berekenen.

Deel dit artikel