Spring naar de hoofdinhoud
3 november 2021 Casper van Doorne

Over Eieren & Elektronica-ontwikkeling

Er valt een pijnlijke stilte in de vergaderruimte. Mijn klant kijkt mij aan met ogen als schoteltjes zo groot. Hij opent zijn mond om iets te zeggen, maar sluit hem weer. Hij is stomverbaasd. Ik zie zijn onvermogen om adequaat te reageren op de vraag die ik hem zojuist stelde. Dus ik vraag of iemand anders dan misschien weet hoe lang een kip er over doet om een ei uit te broeden.

De technisch tekenaar, een lange, pezige man met een grijze baard in een versleten trui, heeft de hele vergadering nog niets gezegd. Hij gniffelt als mijn blik de zijne vindt.
‘Jij weet het, hè?’, moedig ik hem glimlachend aan.
Hij knikt, en zegt met heldere stem: ‘ongeveer 21 dagen.’

Goddank, deze man gaat mijn punt voor mij maken, dit wordt een eitje.

‘En hoe lang duurt het als ik het ei in een broedmachine leg?’, vraag ik aan de techneut.
Hij haalt zijn schouders op en antwoordt: ‘ongeveer 21 dagen.’ Hij gniffelt weer. Hij weet precies waar ik heen wil, de slimmerik.
Meteen stel ik hem de volgende vraag: ‘en als ik nou drie kippen op dat ei zet, hoe lang duurt het dan?’
Hij glimlacht breed en antwoordt: ‘ongeveer 21 dagen.’
‘Okay’, ga ik verder, ‘en als ik dat ei nou eens wat warmer maak, laten we zeggen 70 graden, hoe lang duurt het dan?’
Even denkt hij na, en ik zie zijn ogen ineens glimmen van plezier. ‘Dan komt het ei niet uit.’

Ik leun achterover en pak de blik van mijn klant weer vast, die mij schaapachtig aan zit te kijken.
‘Ziet u, deze man weet precies hoe het werkt. Ik vertel u dat het ongeveer 13 weken gaat duren om de elektronica voor uw product te ontwikkelen. Het maakt niet uit of er meer managers bij het proces betrokken gaan worden, of dat er meer mensen samen gaan werken aan de ontwikkeling. Het duurt ongeveer 13 weken. Als u denkt dat u het sneller kunt krijgen, staat u straks met lege handen.’

We hebben het project uiteindelijk afgerond in 14 weken. De klant en ik kunnen inmiddels met elkaar lezen en schrijven. Bij de oplevering van het project komt de technisch tekenaar naar me toe gelopen en geeft me een handdruk als een bankschroef. In zijn andere hand houdt hij een doosje eieren vast. ‘Hier, verse eitjes van mijn kippen, geniet ervan!’

Deel dit artikel