Spring naar de hoofdinhoud
6 november 2017 Casper van Doorne

Power to the Makers!

Bijna iedereen kan tegenwoordig iets maken. Als je een apparaat wilt maken, hoef je slechts wat basiskennis van elektronica te hebben, en de rest programmeer je gewoon. Dit, in combinatie met de technieken zoals 3D-printen, maakt dat je veel sneller dan vroeger een tastbaar prototype kunt maken. De stand van de techniek op dit gebied heeft een enorm hoge fun factor en biedt door zijn eenvoud ruimte aan creatieve geesten. De “makers” weten elkaar te vinden op Internet en in FabLabs, die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Kant-en-klaar

Er is enorm veel kant-en-klare hardware te koop voor mensen die iets met elektronica willen doen. Er bestaan een aantal interessante platforms, zoals Arduino, Raspberry Pi en Beaglebone. Daarnaast zijn er enorm veel displays, sensoren en actuatoren die met deze platforms gecombineerd kunnen worden. Als je iets niet kant-en-klaar kunt kopen, kun je altijd nog een breadboard en draad gebruiken om een IC of andere componenten aan te sluiten.

Het interessante aan deze trend is niet dat er zo veel kant-en-klare hardware beschikbaar is, maar dat steeds meer mensen in staat zijn om hun ideeën te vertalen naar een werkend prototype. Een oppervlakkige kennis van elektronica hoeft tegenwoordig geen hindernis meer te zijn om je creativiteit de vrije loop te laten.

Onverklaarbare problemen

Met die beperkte kennis van elektronica lopen makers soms tegen onverklaarbare problemen aan. Op dat moment is het een goed idee om iemand bij het project te betrekken met een dieper begrip van elektronica. Iemand die helpt om het probleem te vinden en te verhelpen, zodat het creatieve proces weer door kan gaan.

De reis van een werkend prototype naar productie van honderden, duizenden, of nog meer, is ondanks de geweldige mogelijkheden nog steeds niet eenvoudig. De aanname dat een typisch maker-product geschikt zou zijn voor massaproductie, houdt geen stand. Zonder uit te leggen wat er allemaal moet gebeuren als je van een prototype een product ontwikkelt, kun je gerust zeggen dat het altijd tegenvalt hoeveel tijd, kennis en geld dat proces vergt.

In dit geval is het zinvol om een partij bij het project te betrekken die weet hoe de ontwikkeling van elektronicaproducten werkt. Zo’n partij kan je helpen om van je prototype een produceerbaar en verkoopbaar product te maken.

Bij Pink Fluffy Unicorns hebben we uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van productrealisatie. We brengen graag met je in kaart hoe wij je van dienst kunnen zijn. Bel ons op +31 6 5155 6819 of mail naar [email protected] voor een afspraak.

Deel dit artikel